ELİF ATILIR

“Çatısız Kuralsız”, Mekana Yerleştirme, Karışık Teknik (tesisat keteni, leğen, akrilik boya, ahşap çita, hortum, su motoru) 190x150 cm, 2022

Beden kendisinden parçaları kanama, terleme, ağlama, dışkılama, işeme veya koparma gibi yollarla atar. Bedenden atılan parçalar bir dışlanma eylemi içindedirler. Dışlanan beden parçaları öznede bir yabancılaşma yaratır ve özne bu yabancılaşmayla tehdit edildiğini düşünür. Bu tehdite karşı bir sınır yaratma ve kendini koruma ihtiyacı hisseder; yaratmak istediği sınırı iğrenme itkisi ile ortaya koyar. İğrenmeyle kendini tehdit ettiğini düşündüğü beden parçalarından kurtulmak ister. Toplumda ötekileştirilen herkes iğrenilen ve toplumu tehdit ettiği düşünülen kimselerdir. Toplum bu kişileri dışlayarak kendinden ayırır; bu kişilerden kurtulmak ister. Toplumdan dışlananlar bir direnç göstererek kendilerine yer bulamadıkları bir alanda var olmaya çalışırlar. Adını Agnes Varda’nın 1985 yapımı filminden alan Çatısız Kuralsız, bu direncin görselleştirildiği bir yerleştirme. İki parçalı sistemde, sürekli dışlanmakta olan sıvı, bir döngünün içinde kendini var ediyor. Bu yerleştirme, kendine yer bulamadıkları halde gösterdikleri dirençle var olan herkesi temsil ediyor. 

Biyografi

Elif Atılır, 2001 yılında Tarsus’da doğdu. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünde lisans eğitimine başlayan sanatçı Ankara’da yaşamakta ve üretmektedir. Çalışma pratiğinde birçok farklı tekniği uygulayarak deneyimleyen Atılır, disiplinler arası çalışmaktadır. Bu aralar, abject ve abject’in mekanı olan banyo üzerine odaklanmakta; üretimlerinde psikoloji, sosyoloji, felsefe ve sinema gibi alanlardan beslenmektedir. Ürettiği işlerde insanın en kişisel alanı olan bedenden yola çıkmış; bedenin kendisiyle yüzleştiği mekan olarak banyo üzerine düşünmeye başlamıştır. Banyonun işlevi ve öğeleri ile bedensel atıkları birleştirerek derdini anlatmakta, bedenin sınırları ve mekanla ilişkisi üzerine düşünmektedir.

Sanatçının katıldığı bazı sergi ve projeler: 4 Duvar Proje Sergisi (2021), Çağdaş Baskı: Grafik Olasılıklar (2022), Gri Alan Nisan Seçkisi (2022), 4 3 2 Volume III Modelsiz (2022), Zaman Sıçraması (2022), BRAWE projesi (2022).

“No Shelter, Now Law”, Site Specific Installation, Mixed Media (plumbing linen, basin, acrylic paint, wooden sticks, hose, electric pump) 190x150 cm, 2022

Bodies dispose some of its parts in various ways: Bleeding, sweating, crying, defecation, urination, wrenching out, etc. The disposed parts excluded from the body result in the alienation of the subject, and the subject feels threatened by the excluded material. The repulsive urge is the subject’s way to emphasize her borders, to protect herself, and to get rid of the threatening body parts. 

Marginalized groups are considered to be threatening for a society, and they become subjected to repulsion. The society defecates them out of its body to exclude them, and to get rid of them. The excluded bunch’s tool for survival in a realm that cannot be positioned in the society is resistance. This installation owes its title to Agnes Varda’s 1985 movie, Vagabond [Sans Toit Ni Loi], and represents this resistance. In a bipartite structure, water is continuously excluded, and finding a way to exist in a circle. The installation refers to the excluded, who survive by their resistance. 

Artist’s Bio

Born in Tarsus in 2001, Elif Atılır is a painting student in the Faculty of Fine Arts, Hacettepe University. She lives and works in Ankara. Atılır’s interdisciplinary work entails various techniques and experiences. Recently, she focuses on the abject, and on the bathroom as the space of the abject. Her references include psychology, sociology, philosophy and cinema. She considers the body as the basic private realm, and explores the bathroom as the subject’s space of confrontation with her own body. The functions and elements of the bathroom meets bodily faecal matters in such ways that provide new ways to think about the borders of the body and its relationship with the space. 

She exhibited her work in 4 Duvar [Four Walls Project Exhibition] (2021), Çağdaş Baskı: Grafik Olasılıklar [Contemporary Printing: Graphical Possibilities] (2022), Gri Alan April Compilation (2022),  4 3 2 Volume III Modelsiz (2022), Zaman Sıçraması [Time Leap] (2022), and BRAWE (2022).