GÖKÇE HİÇYILMAZ

Sanatçı Hakkında:

 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bırakarak İstanbul’a taşınan Gökçe Hiçyılmaz, 2010 yılına kadar underground festivaller ve etkinliklerde alan dekoru ile uğraşmıştır. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’ne girmiş, 2015 yılında fakülte ve bölüm birincisi olarak mezun olmuştur. Aynı sene Anadolu Üniversitesi Heykel Anasanat Dalı Yüksek Lisans Programı’na başlamış ve 2018 yılında Heykelde Malzeme Tutumları Bağlamında 1960 Sonrası Heykelde Yumuşak Malzemelerin Kullanımı adlı yüksek lisans tezi ile mezun olmuştur. Aynı yıl Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik Programı’na başlamış, Duygulanım ve Çağdaş Sanatın Estetik Değerleri ile İlişkisi adlı tezi ile 2023 yılında mezun olmuştur. Gökçe Hiçyılmaz, BASE (2023 ve 2018), Sanata Bi Yer’ (2017 ve 2019), Rota (2019), Genç Sanat (2020) gibi çeşitli ulusal jürili sergilerin yanı sıra; CI: Step İstanbul (2020), Contemporary İstanbul (2021) gibi kapsamlı etkinliklerde; Balconnection (2021), Darağaç (2022) gibi kâr amacı gütmeyen bağımsız sanat girişimlerinde katılımcı sanatçı olarak yer almıştır. Sanatçı Eskişehir’de yaşamakta ve sanat üretimlerini burada sürdürmektedir. 

Hiçyılmaz, öznellik deneyimlerini dolaylı veya doğrudan müdahalelerle biçimlendirmeyi arzulayan iktidar alanlarının ruhsal aygıtta yarattığı içsel gerilimi şiddet, korku, kaygı, arzu, dağılma, baskı, yok oluş, sıkışma ve eksiklik gibi kavramlar üzerinden ele almaktadır. Dile dökülmesi zor olan iç dünyadaki kişisel deneyimi Hiçyılmaz, kimi zaman beden analojileri kimi zaman da kültürel imgeler vasıtasıyla duyumsanan formlara dönüştürmektedir. Sanatçı bu yolla izleyicinin benlik deneyimini, ait olduğu toplumsal yaşantıyı, kültürel koşulları ve kanıksadığı söylemleri yeniden gözlemleyebilmesi için gündelik hayatın içinde minik yarıklar açmaya çalışır. 


Gökçe Hiçyılmaz, Uslu Mağdur, 2021, Lamba, süpürge hortumu, kompozit, karton, cam, tel, yapay kürk, vida, sentetik ve akrilik boya, Gövde: 46x48x73 cm, Hortum: 176 cm

“Kapitalist yaşamda kullanım nesnelerine atfedilen değer, insana yüklenen toplumsal anlam ve rollere dair fikir vericidir. Bir elektrik süpürgesi, şık bir avize ya da lüks bir ev; tüketici için sunduğu hizmet kadar işlevsel, yarattığı sembolik sermaye kadar değerli değil midir? Konfor sunamayan her metanın yeni nesil versiyonu ile değiştirilip çöpe fırlatılması da an meselesidir. Nesneler kadar insanlarda tüketim toplumunda metaya indirgenerek şeyleşir. Bireyin toplum tarafından varlığının onanması, çoğu zaman şeyleşerek tüketilmeyi kabullenebildiği ölçüde mümkündür. Kapitalist düzenin ihtiyaçlarına uyumlanamayan insan, sembolik düzlemde değer kaybedip toplumsal yaşamda görünmezleşir. Benliğin yok sayılması psişe için ölüme eş değerdir. Dolayısıyla var olduğunu hissetmek için toplumsal beklentilere boyun eğip uyumlanmak, bedeli ağır olsa da yaşamsal bir arzuya dönüşür. Bu bedel, insan olma deneyiminin araçsallaşmasıdır. Uslu Mağdur, her öznenin en azından yaşamının bir noktasında, kendini var etmek için soğuk gerçeklere boyun eğerek uğradığı ruhsal kastrasyona dair nesne ve beden arasında salınan grotesk bir göndermedir. Çöplerden toplanan ev eşyaları, endüstriyel malzemeler, el emeği ve beden analojileri içeren Uslu Mağdur; toplumsal yaşamda kabul görmenin bedeli olan şeyleşmeyi yaşayan benlik parçalarımızın tekinsiz ve çarpık bir yansımasıdır.” 

Gökçe Hiçyılmaz, Makine Beden, 2021, Seramik, kumaş, lateks, akrilik, ahşap ve kâğıt hamuru, 31x73x44 cm

“Nöbet sıramız geldikçe dev bir makinenin içinde çarka eklemlenir bazen zihnimiz bazen de bedenimiz. Sistemin arterlerini besleyebilmek için doğar, doğurur, büyür, büyütür, öğrenir, öğretir ve ona uyumlanmak için gelişiriz. Yaşamlarımızın akışı vardiyalara, hayallerimiz banka hesabımızdaki rakamlara, katılaşan varlığımız işlevsel bir parçaya dönüşürken dahi bitmeyen bir umutla hala özgürlükten bahsederiz.”

Gökçe Hiçyılmaz, Tutsak, 2019, Ahşap ve kâğıt hamuru, metal, yapay saç, 226x48x 8 cm

“Kendinden vazgeçtikçe sakil bir karanlığa yavaşça teslim olur insan.  Bir kenara atılmış eşyalar gibi yarattığı yalnızlığın konforunda usulca suskunlaşır. İçsel arzular ve korkular sönükleşip kayboldukça, varlığını tutsak eden bir yabancılaşma çarpar teni. Oyunun ne zaman başladığı ve bittiği artık unutulmuştur. Zaman kendi üzerine katlanır ve ruh kaybolurken beden katılaşır.”

CV

SEÇİLMİŞ ETKİNLİKLER | selected exhıbıtıons 

2023 “ Bi’ Yer”, Yer Community Sanat İnisiyatifi, Eskişehir Havacılık Parkı II. Hangar, Eskişehir 

2023 “BASE ”, Akaretler, İstanbul 

2023 “Kırılma Noktası : Hikâyenin Sonunu Sen Yaz”, QNB Finansbank & Artkolik, Kristal Kule, İstanbul 

2022 “Darağaç _Rotasyon”, Eskişehir Selection, Konak, İzmir 

2022 “Genç Buluşmalar”, İBB Kültür A.Ş. ,Taksim Sanat, İstanbul 

2022 “Gerçekte Olmayan Şeylerin Zihinsel Tahayyülleri”, Summart, İstanbul 

2022 “Coullisse”, Mixer, İstanbul 

2021 “Aldatılmış Yuva”, Oddartspace, Tekirdağ 

2021 “İmkansız Kaçış”, Balconnection, Urla, İzmir 

2021 “Contemporary İstanbul: 16th Edition”, RADAR, Haliç Tersanesi, İstanbul 

2021 “Last Minutes”, THE POOL, Heybeliada, İstanbul 

2021 “Zamanın Dışında”, Modern Sanatlar Galerisi, Antalya 

2020 “Amorphous Organismus”, İklim Sanat Projesi, Ankara 

2020 “CI: Step İstanbul”, RADAR, Tomtom Designhood, İstanbul 

2020 “Genç Sanat 6: Güncel Sanat Proje Yarışması Sergisi”, Kültür Bakanlığı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İstanbul 

2019 “III. Uluslararası SADA Disiplinlerarası Sanat Sempozyumu Sergisi, Artsürem Bilim Sanat, Ankara 

2019 “Sanatçı Günlükleri/ Artist Diaries”, Ayrıkotu Galeri, Eskişehir 

2019 “Siesta Exclusive Art Show”, BASE, İstanbul 

2019 “Inherited Heresy Visionary Art Exhibition”, Walpurgis Gathering, Ayvalık 

2019 “Rota 2 Sanat Yarışması Sergisi”, Plato Sanat, Ayvansaray Üniversitesi, İstanbul 

2019 “Bilemezsin”, Sub, Çanakkale 

2019 “ Sanata Bi Yer ‘19”, Doğuş Holding, Leica Galeri, İstanbul 

2019 “Fantazmagorya”, Sinek Kolektif, Ayrık Otu Galeri, Eskişehir 

2019 “Şimdi”, O’Art, Odeabank, İstanbul 

2018 “BASE”, Galata Rum Okulu, İstanbul 

2018 “Ayna”, Kadınlar Günü Karma Sergisi, Aysel Gözübüyük Sanat Evi, Ankara 

2017 “Kadın Halleri”, Disiplinlerarası Karma Sergi, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi, Eskişehir 

2016 “Sanata Bi Yer Yıl Sonu Sergisi”, Bomonti Ada, İstanbul 

2015 “Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Karma Sergi”, Baca İnisiyatifi, Özdilek Sanat Merkezi, Eskişehir 

2015 “Kartal Belediyesi 4. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu”, Kartal, İstanbul 

2015 “Erdemir Çelik ve Yaşam Metal Heykel Yarışması Sergisi”, Tophane-i Amire, İstanbul 

2015 “Baca İnisiyatifi Karma Sergisi”, Peyote, Eskişehir 

2015 “Mezuniyet Sergisi”, AÜGSF Sergi Salonu, Eskişehir 

ÖDÜLLER | awards

2018 Eskişehir Sanat Derneği, Eskişehir Sanat Ödülleri, Eskişehir (Genç Sanat Heykel Ödülü) 

2015 Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Eskişehir (Fakülte ve Heykel Bölüm Birinciliği) 

2015 Erdemir Çelik ve Yaşam Metal Heykel Yarışması, Tophane-i Amire, İstanbul (Jüri Özel Ödülü)