Sergi
KORONA ANITI
18/12/2021 -23/01/2022
FIRIN
Eskişehir Okulu, Eldem Sanat Alanı ve Yort Kitap işbirliğinde websitesi olarak tasarlanan Korona Anıtı projesi bu sefer fiziksel mekanda sergi olarak izleyiciyle buluşuyor.
Çoğu kolektif tecrübede olduğu gibi, korona deneyimini tasvir etme ihalesi yine büyük kurumlara kaldı: Bilim, tıp, ekonomi, siyaset gibi alanların yüksek sesli vekilleri, bu muazzam fırtınanın hacmini kendi cetvelleriyle ölçtü; milyarlarca biçare insana çeşit çeşit reçete ve fatura kesti. Halbuki, hepimiz, tabi olduğumuz koşulların zorlaştırdığı ya da kolaylaştırdığı bir rotada, bu fırtınanın içinden geçtik, geçiyoruz. Bu dönemi kendimiz tasvir edecek olsak, nasıl ederiz? Korona Anıtı bu sorunun peşine düşüyor.
Anıtlar tepeden inme ideolojik araçlar olarak tasarlanır. Kolektif tecrübe, çarpıtılmış bir şekilde tasvir edilir, çünkü ifade etme yetkisine el koyan failler bu tecrübenin asıl katılımcılarını temsil sürecinden dışlamaya eğilimlidir. Sonuçta ortaya çıkan, heybetten, hamasetten ve ataletten ibaret kahramanlık ve felaket imgeleridir.
Korona Anıtı, başka bir anıtın imkanını araştırıyor. Kolektif tecrübeyi hakiki sahiplerine teslim ediyor: Salgın sürecinde kamusal ve özel alanlarımızda kullandığımız nesnelerle ilişkilerimiz de dönüştü. Önceden hayli görünmez olan kimi nesneler elzem hale geldi, kimileri sosyal izolasyon esnasında bize yoldaş oldu, kimilerinin anlamı silindi. Bu değişken anlam yükü, nesneleri kavrayışımızı da dönüştürdü. Korona Anıtı, salgına dair duygu, düşünce ve hatıraların gündelik nesnelerde ve kişisel hikayelerde nasıl vücut bulduğunu merak ediyor.
Halen aktif olan www.thecoronamonument.org/tr adresine, 2021 yılının Mart ayından bugüne dek eklenen doksan yedi nesne ve hikayeden oluşan sergi, video ve ses yerleştirmesi olarak 18 Aralık - 23 Ocak tarihleri arasında Eldem Sanat Alanı | FIRIN’da izlenebilir.
Metin: Osman Şişman
Ses Tasarımı: Görkem Özdemir
Afiş Tasarımı: Sezer Akbaş
İkram desteği için teşekkürler @walkerscoffeehouse 💚
Fotoğraf: Eli Kasavi
Bu proje, Anadolu Kültür, MitOst, Stiftung Mercator, European Cultural Foundation, iac Berlin ve Chrest Foundation tarafından desteklenen VAHA projelerinden biridir.